Вiтаю, дружа!лiтaрa.net

Вершы са збору “Марыя S.”
18 красавiка 2007 /лiтаратура/
Віктар Сямашка

“Кроў Сусвету”, Менск, 1996
12 студзеня 2007 /лiтаратура/
Валерыя Кустава

Адметнасць шляху ў апраметную для беларуса
12 студзеня 2007 /iнтэрвiю/
Валерыя Кустава

Дзень Дз
4 лiстапада 2006 /няшчырасьць/
Маnn Kurt

Зацірка
29 кастрычнiка 2006 /няшчырасьць/
Маnn Kurt

Адам Глобус [e,ф,8]
Аксана Бязьлепкіна [e,2]
Алесь Аркуш [i,e,ф,6]
Алесь Разанаў [1]
Аляксей Бацюкоў [e,2]
Аліса Бізяева [i,e,ф,17]
Андранік Антанян [i,e]
Андрэй Дынько [i,e,ф,3]
Андрэй Курэйчык [i,e]
Андрэй Хадановіч [i,e,ф,12]
Валерыя Кустава [i,e,2]
Валянцiн Акудовiч [i,e,ф,1]
Вольга Караткевіч [i,e]
Віктар Сьлінко [2]
Віктар Сямашка [i,e,1]
Вінцэсь Мудроў [i,e,ф]
Ганна Гершвін [e,1]
Ганна Кiслiцына [i,e,ф,7]
Зьміцер Арцюх [e,1]
Зьміцер Бартосік [i,e,ф]
Зьміцер Вішнёў [i,e,ф,3]
Зьміцер Дзядзенка [e,1]
Людка Сільнова [1]
Людміла Рублеўская [i,e]
Лявон Вашко [4]
Лявон Вольскі [i,e]
Лявон Юрэвiч [i,e,ф,2]
Маnn Kurt [i,e,ф,14]
Макс Шчур [e,2]
Марыя Мартысевіч [i,e,2]
Мікола Папека [i,e,1]
Міра Лукша [i,e,1]
Павал Сьвярдлоў [i,e,1]
Павел Абрамовiч [i,e,3]
Павел Надольскi [i,e]
Палівач [e]
Пятро Васючэнка [1]
Севярын Квяткоўскі [i,e]
Серж Мiнскевiч [i,e,ф,1]
Славамір Адамовіч [1]
Сяргей Астравец [i,e,1]
Сяргей Сматрычэнка [e,1]
Сяргей Шыдлоўскі [i,e,ф,1]
Тацяна Сьлінка [e,ф]
Уладзімер Арлоў [i,ф,1]
Усевалад Гарачка [e,2]
Францiш Богуш [e,1]
Цiна Клыкоўская [e,1]
Юрась Барысевіч [e,1]
Юры Гумянюк [i]
Ігар Бабкоў [e,7]
Ігар Сiдарук [i,e]
Ўжо ня дзевачка... [i,e,ф,1]
Ільля Сін [i,e]
Інэса Кур`ян [e]
Ірына Хадарэнка [i,e,ф]

i - толькi iнфармацыя
е - ёсьць email
ф - ёсьць фота
лiчба - колькасьць матэрыялаў зьвязаных з аўтарам
Пабачыла сьвет кніга Югасі Каляды "Галоўная памылка Афанасія"
створаны: 11.04.2005, абноўлены: 18.07.2006 13:21, камэнтароў: 680

Вельмі раю прачытаць усім аматарам добрага чытва!..
напiсаў Dausprungas 11.04.2005, 00:22

Пра што хоць кніга? Гэта аповесьць ці зборнік кароткіх аповядаў? Ці можа гэта ізноў эссэістыка? Колькі разоў мне раілі пачытаць так бездэтальна. Даволі часта скарыстаўшы з такое парады толькі пляваўся потым.
напiсаў Раман Кардонскі 11.04.2005, 00:26

Ууу, пане Кардонскі… Да Вас у Бостан гэты зборнік з сьціслых, але вельмі зьмястоўных аповядаўі аднае аповесьці дойдзе вельмі ня хутка.. А ў папяровым выглядзе наагул хіба што па пошце бандэролью.. але вы ня плюйцеся, шаноўны, а лепей пачынайце, чым жыве і дыхае сучасная моладзь!
напiсаў Dausprungas 11.04.2005, 00:56

Карбановічу:

Дык ведаючы шмат беларусаў-студэнтаў якія навучаюцца зараз у розных бостанскіх унівэрах я цудоўна ведаю і чым жыве, і чым дыхае, і, што найбольш істотна для Літары, што чытае сучасная беларуская моладзь.

Але вяртаючыся да тэмы форуму цікава было-б даведацца ў да якога жанру адносіцца рэклямаваная Вамі кніга?
напiсаў Раман Кардонскі 11.04.2005, 16:11

Рэфлексіі на тэму, чаму дзяўчыне бывае самотна, і хто ў гэтым вінаваты… Асабіста мне яна цікавае, бо дапамагае крыху прыадкрыць таямніцу жаночае душы і лепей яе зразумець… Сартр скрушліва наракаў на няздольнасьць паразуменьня між Намі і Імі, Югася Каляда, у сваю чаргу, робіць крок насутрач нам… Карацей кажучы, Інструкцыя па адкрыцьці жаночага сэрца, альбо Чаго Хоча Жанчына. Падрабязны інструктаж адбываецца на тле замалёвак сучаснага моладзевага жыцьця… Суб"ектыўнае, спрэчнае, але маё уласнае меркаваньне.
напiсаў Dausprungas 11.04.2005, 22:46

Недаступнае, падступнае etc. Жаночае.
напiсаў Andrej Mlyn 12.04.2005, 09:32

Я памятаю ёпусы дзевятнаццацігадовай Югасі. "І было мне сумна-сумна, і ніхто мяне не разумеў…" І было ў гэтых ёпусах куды болей ахвоты павырабляцца, чым уласна суму й самоты. А я, як адзін з маіх улюбёных кампазытараў, стаўлюся з падазрэньнем да творцаў, чыё жыцьцё розьніцца зь іхнымі ёпусамі. :) Адным словам, набываць кніжку я ня стану. Хіба ў кога вазьму пачытаць для азнаямленьня.
напiсала Вусатая nata 12.04.2005, 11:13

Аповесьць "Галоўная памылка Афанасія" надрукаваная таксама ў кнізе ФОРМУЛА КАХАНЬНЯ - Югася ў мінулым годзе сталася адной зь пераможцаў конкурсу імя Ф.Пэтраркі, хоць на фінал, да жалю, не прыехала.
напiсала maryjka 12.04.2005, 12:48

Югасю! Мае віншаваньні.
ЗЫ. Абагнала ткі ;)
напiсаў Сяргей Балахонаў 12.04.2005, 17:05

ЗЫ. Абагнала ткі ;)

І гэта толькі пачатак, мяркуючы з усяго. :) Бел. літ., трымайся! Дзярэўня, хавайся!
напiсаў Andrej Mlyn 12.04.2005, 17:55

Вусатай: "Я памятаю ёпусы дзевятнаццацігадовай Югасі" - о, у вас добрая памяць. А я не памятаю. Я кніжку пачытаў, дарэчы, - "Афанасій": цікава! Вы б таксама пачыталі. А што, вы добра зь ёй знаёмыя, што ведаеце, чым ейныя ёпусы розьняцца ад ейнага жыцьця?
напiсаў Антон С. 12.04.2005, 19:23

Вусатай наце:

Сьціплая дагестанская дэвушка - аматарка сьлізкіх інсынуацыяў ды прыхільніца непацьверджаных чутак і плётак?… Неяк непрыгожа вось так адразу паліваць чыюсьці творчасьць з гаршка сваёй зайздрасьці…
напiсаў Дзілітант какой-та 12.04.2005, 22:17

Кнігу Югасі Каляды я прачытала з задавальненнем.

Вусатай Наце

"А я, як адзін з маіх улюбёных кампазытараў, стаўлюся з падазрэньнем да творцаў, чыё жыцьцё розьніцца зь іхнымі опусамі".

А ведаеце, не пагаджуся. Жыццё і творы не блізняты. Хтосьці апісвае сваё жыццё, а хтосьці - падкрэслена не сваё. Хаця і межаў між "сваё/не сваё" няма.

Мы ж разумеем, што, напрыклад, пісьменнік Адам Глобус зусім не тоесны Адаму Глобусу, герою рамана "Дом".

Хацела ў прыклад прывесці свае творы, але падумала, што вы ў адказ напішаце штось накшталт - таму і творы такія… :))))

Я радуюся, што ёсць кніга пра маладых… І пакуль я сама маладая, мне хочацца чытаць такія кнігі. Павінна быць моладзевая літаратура. І паболей.
напiсала aksana 13.04.2005, 00:55

У Інтэрнэце пераважае публіка, якая нічога не чытае, але асуджае. Куды ні глянь - лаянка стаіць прынцыповая: абы зганіць! А каб у твар сказаць - ня кожны наважыцца. І такія "вусатыя" - гэта ў нашай краіне звычайная зьява. Ну зазірніце хаця б у тэлескрыню. :)
А Каляду можна ўпікаць за нейкія хібы - а хто ж ня мае іх у гэткім веку. Толькі хай бы гэтым займаліся бесстароньнія літаратуразнаўцы, а ня кожны стрэчны. У свой час Бродзкага таксама "крытыкавалі" вось г э т к і я. І дзе Бродзкі, і дзе я н ы?
напiсаў Andrej Mlyn 13.04.2005, 11:15

А вам спадараства не падаецца, што твор Ю.К. гэта проста няспраўджаныя вялікія амбіцыі + комплексы + незадаволенасьць чалавека, які лічыць сваім месцам жыцьця Парнас, а жыве ў Гомелі?
напiсаў Lars 13.04.2005, 11:25

2Афанасі С.
>>>Я кніжку пачытаў, дарэчы, - "Афанасій": цікава! Вы б таксама пачыталі. А што, вы добра зь ёй знаёмыя, што ведаеце, чым ейныя ёпусы розьняцца ад ейнага жыцьця?

Прачытаю. Я набыла ўчора "Формулу каханьня", там аповесьць гэтая ёсьць. Жыцьцё ж я разумею не як пералік вонкавых біяграфічных акалічнасьцяў. ;-)

2Дзілітант какой-та
>>>Сьціплая дагестанская дэвушка - аматарка сьлізкіх інсынуацыяў ды прыхільніца непацьверджаных чутак і плётак?… Неяк непрыгожа вось так адразу паліваць чыюсьці творчасьць з гаршка сваёй зайздрасьці…

Вы памыліліся з адрасатам. Гэта не пра мяне.

2aksana
>>>Хацела ў прыклад прывесці свае творы, але падумала, што вы ў адказ напішаце штось накшталт - таму і творы такія… :))))

З Вашымі творамі ў сэнсе іхнай адпаведнасьці Вашаму жыцьцю ўсё ў парадку. (гл. мой камэнтар да выказваньня Афанасія С.) Вы арганічная, Югася — не. ;-)

2Andrej Mlyn
>>>У Інтэрнэце пераважае публіка, якая нічога не чытае, але асуджае. Куды ні глянь - лаянка стаіць прынцыповая: абы зганіць! А каб у твар сказаць - ня кожны наважыцца. І такія "вусатыя" - гэта ў нашай краіне звычайная зьява.

Не абагульняйце.
напiсала Вусатая nata 13.04.2005, 11:44

вялікія амбіцыі + комплексы + незадаволенасьць чалавека, які лічыць сваім месцам жыцьця Парнас, а жыве ў Гомелі?

А скуль Пан Тадэвуш - хе-хе (аднак жа мэйлік Пан узяў сабе ого-го!) - знае пра такія глыбокія істоты прыроды характару абмяркоўванае тутака аўтаркі? Меня терзают смутные сомнения. :)
Ня веру!

напiсаў Andrej Mlyn 13.04.2005, 12:53

Кожная творчая асоба мроіць перабрацца са свайго маленькага Гомелю на Парнас. Нармальныя здаровыя амбіцыі.
напiсаў Andrej Mlyn 13.04.2005, 12:54

Ларсу фон Трыеру
А чаму амбіцыі няспраўджаныя? Выдаць кніжку - гэта яшчэ як спраўдзіць амбіцыі! А адкуль вам вядома пра ейныя амбіцыі-та, ась? ;)))
напiсаў Антон С. 13.04.2005, 12:56

2 Andrej Mlyn:
На халеру гомельскім Парнас? Хопіць сэрцу мілых хімзаводзкіх трубаў ;)
напiсаў Сяргей Балахонаў 13.04.2005, 14:52

На халеру гомельскім Парнас? Хопіць сэрцу мілых хімзаводзкіх трубаў ;)

Ага. І ўзьлятаць у мроях са Старога Аэрадрому.
напiсаў Andrej Mlyn 13.04.2005, 16:15

З прыемнасьцю чытаў Югасю К. у Дзеяслове. Цудоўная проза.
напiсаў Ігар Бабкоў 13.04.2005, 22:59

2Andrej Mlyn:
калі такая прывязка, дык лепей тады з комплекса "Дынама" ў вольны палёт над Мільніцкім Лугам :)
напiсаў Сяргей Балахонаў 13.04.2005, 23:57

калі такая прывязка

Зараз аб прывязцы будзе. (Ну блін… І ў "Формуле каханьня" Югася - зноў "Афанасі"!) Я от перачытаў кусамі таго "Афанасія" і думаў, дык ці было гэта ўсё папраўдзе, ці як… Што ў казцы быль, а дзе намёк ды добрым малайцом… навука…
Досыць рэалістычна і містычна. І прывязкі канкрэтныя - досыць пахадзіць па Менску. Каб жа ў кнізе 'шчэ карта была - было б адлётна. Можна фільм зьняць - так і ўяўляю самалёцік над Менскам з транспарантам: "Афоня - etc."!
напiсаў Andrej Mlyn 14.04.2005, 10:49

Як на мой густ, то задужа сапліва. Не хапае толькі сіцыду аўтара па выхадзе твора ў навуку "добрым малайцом" і ўсім, хто не бачыць велічы пісьменніцы.
А было б крута! І жудасненька :-)
напiсаў samara 14.04.2005, 11:07

…На халеру гомельскім Парнас? Хопіць сэрцу мілых хімзаводзкіх трубаў ;)

Як бачна, сэрцу Жэнечкі мілейшыя грушчоўкі ў дамох ля "Парка Чэлюскінцаў". ;) Настальжы.

…З прыемнасьцю чытаў Югасю К. у Дзеяслове. Цудоўная проза.

Трапляюцца неблагія вобразы. Сюжэт ніякі, пісана як пра дванаццацігадовых, а не пра дарослых дзевак, якім добра за дваццаць, а Машы дык ужо ўсе дваццаць дзевяць… Але амбіцыі ў аўтаркі па-ранейшаму борхесаўскія, як у векапомным "Залатым акіяне, зялёных бурбалках". Экспэрымэнты з кампазыцыяй, вышэйшы сакральны сэнс якіх простым сьмяротным не зразумець, МЯНЕ НЯМА… Карацей, ісьціныя аматары добрай беларускай прозы могуць сьмела запісваць Жэнечку ў постмадэрністы. :)))

…Досыць рэалістычна і містычна. І прывязкі канкрэтныя - досыць пахадзіць па Менску.

У сэнсе, там ёсьць апісаньні канкрэтных мясьцінаў, але ж гэта яшчэ не рэалізм. Для мяне рэалізм — гэта праўдзівасьць у абмалёўцы герояў, а ў Жэнечкі яны спрэс неадэкватныя свайму ўзросту, сацыяльнаму становішчу ды адукацыйнаму роўню. Да містыкі я пакуль не дабралася, спынілася на прамове Афанасія да Машы.
напiсала Вусатая nata 14.04.2005, 13:03

>>>>Карацей, ісьціныя аматары добрай беларускай прозы могуць сьмела запісваць Жэнечку ў постмадэрністы. :)))

а хто тут ісьціны, апроч Вас? ;)
напiсаў Сяргей Балахонаў 14.04.2005, 14:34

Няправільна ставіце пытаньне. Трэба: "А хто тут няісьціны, апроч Вас?" Я ж віртуал. :)) Што да Жэнечкінага тэксту, то ў зборнічку пэтраркаўцаў горшым за ейны твор быў толькі ёпус Квіткевіча. З тых, што я пасьпела прачытаць і на мой віртуальны густ.
напiсала Вусатая nata 14.04.2005, 14:47

Ооооооооооооооооооооо!
Дык тут зайздрасьць каляхуе!
напiсаў Andrej Mlyn 14.04.2005, 15:43

Уласьне так! Зайздрасьць. Яна была гэтулькі моцнай, што я яшчэ да выхаду Жэнечкіных опусаў напісала пра яе: "…малады, сімпатычны, разумны, пэрспэктыўны і, галоўнае, свабодны мужчына — вось якой дробязі ёй бракавала ў жыцьці!" Таксама пра Жэнечку, дарэчы. Але пра іншую. Аўтарцы "Афанасія" гэтая цытата таксама пасавацьме. ;-)

напiсала Вусатая nata 14.04.2005, 16:08

Не хапае толькі сіцыду аўтара

Гл. Бурбалкі :(

(Вам хочацца сьмерці?)
напiсаў Andrej Mlyn 14.04.2005, 16:11

А хто такая Жэнечка? Гэта гераіня Афанасія?
напiсаў Andrej Mlyn 14.04.2005, 16:13

аўтарку ведаю 100 гадоў. Кніжку не чытаў, але сябрам параю НЕ ЧЫТАЦЬ. але кніга добрая, раз Вы тут усе яе так нахвальваеце. НЕ ЧЫТАЎ І НЯБУДУ!!!
напiсаў хімік 14.04.2005, 21:09

Жорсткі Вы чалавек, хімік. Ано і відно, што чалавек з тэхнічнай адукацыяй Вам не зразумець сапраўднае творчасці, калі яна выходзіць за межы табліцы Мендзялеева!
напiсаў Лірык 14.04.2005, 21:15

ня любяць лірыкі не такіх як самі… а Вы жа Крым прасралі.
напiсаў хімік 14.04.2005, 21:18

Так, я не меў рацыі ў сваіх закідах. Публічна каюся. Я б і па-іншаму падпісаўся, ды нешта літара не пушчае пад старым лагінам. Больш не буду.

Р. S. Вусатая ната мае рацыю.
напiсаў Lars 14.04.2005, 21:40

"Трапляюцца неблагія вобразы. Сюжэт ніякі, пісана як пра дванаццацігадовых, а не пра дарослых дзевак, якім добра за дваццаць, а Машы дык ужо ўсе дваццаць дзевяць… Але амбіцыі ў аўтаркі па-ранейшаму борхесаўскія, як у векапомным "Залатым акіяне, зялёных бурбалках"."

Бахарэвіч на прэзэнтацыі Трэнас сказаў штосьці (прыблізна)такое: "як літаратару яна мне бясконца далёкая, як чытачу яна мне вельмі падабаецца, а для беллітаратуры яна — знаходка."

Вы ацэньваеце яе (Каляду) звонку, як рэч — з сюжэтамі, досьведамі, ўзростам й г.д.
Мне яе тэксты патрапіліся, калі мне было не да літаратуры — я іх проста прачытаў, спакусіўся, паверыў і г.д.

Можа гэта і ёсьць галоўная праблема — чытачы беллітаратуры чытаюць яе ацэньваючы яшчэ перад тым, як спакусіцца.

Вось і маем як у Оскара У. — усё ацэньваюць і нічога ня цэняць.

напiсаў Ігар Бабкоў 14.04.2005, 22:24

"Можа гэта і ёсьць галоўная праблема — чытачы беллітаратуры чытаюць яе ацэньваючы яшчэ перад тым, як спакусіцца".

Здаецца, у нас прывыклі, што беларускамоўнае - для працы, а не для душы, не для чытання як такога, без аналізаў і разбораў.

напiсала aksana 14.04.2005, 23:35

2Вусатая nata:
>>>>Няправільна ставіце пытаньне. Трэба: "А хто тут няісьціны, апроч Вас?" Я ж віртуал. :))

Жывее ўсех жывых

напiсаў Прыбалтыйскі Конь 14.04.2005, 23:45

Я толькі сёньня ўвечары адкрыў некалькі беларускіх пісьменьнікаў - неблагіх, пэрспэктыўных. Іх трэба проста раскручваць. Рэклямаваць. Даваць ім прастор. А не абмяжоўвацца кампаніямі "абраных" вакол НН і АРХЭ. Вось вазьміце ЛІТАРАТУРНЫ КВАРТАЛ-ПРАДМЕСЬЦЕ (кадзе гартаў іх зборнік) - там жа паэты-сонцы (ня ўсе, але ёсьць!). І хто пра іх ведае?! Ніхто амаль. Чаму? О не! Яны не графаманы. Просто яны валяць усё да кучы, а яма таго, хто вылушчыць зерне ды пакажа сьвету: ГЛЯДЗІЦЕ - ВОСЬ ЯНО, ЭЎРЫКА! Людзі, чытайма, любема, шануйма. І стварайма. І радуймася кожнаму новаму слову. Ну а што казаць: здаецца, ЮК - гэта тое новае слова, якога наша бел. літ. гэтак доўга чакала.
напiсаў Andrej Mlyn 14.04.2005, 23:47

2Andrej Mlyn:
>>> ЮК

:) Ё ў беларускіх дыялектах такое слова!

напiсаў Сяргей Балахонаў 15.04.2005, 00:02

За што, гэтую Каляду, так нахвальваюць?

напiсаў derzhymorda 15.04.2005, 09:00

Wszystkim, хто п р ы н ц ы п о в а СУПРАЦЬ.

Цытата:

…Калі пытаюць: “Гомель – гэта дзе?”
з пагардаю амаль непрыхаванай, -
я ўзгадваю нянавісны, каханы –
свой родны горад, хворы на людзей.

Камэнтар

З новай НН. Гэта філязафічная дылема: жыць у горадзе, які табе н я м і л ы, і л ю б і ц ь яго. Бо роднае. Бо немагчыма не любіць. Хоць і хочацца ў Парыж (гл. цалкам нізку вершаў ЮК у НН). Той, каму няведамая любоў, будзе ганіць с в а ё, яшчэ пры гэтым бессаромна апраўдваючыся. І будзе ганіць таго, хто гэтага свайго ня выракся, але палюбіў і д р у г о е, і н ш а е. Па-мойму, нехта недаацаніў значнасьці фэномэну Гомелю і выхадцаў зь яго ў беларускай літаратуры. А хто не дацягвае да гэтага роўню - той ужо яго і не дасягне. Нашто ж тады яшчэ і высоўвацца са сваім "особым мнением"?
напiсаў Andrej Mlyn 15.04.2005, 10:09

напiсаў Tadeusz Nowak 15.04.2005, 17:57

Wogule sympatyczne utwory napisala homelska pisarka, dla czego ktos tak sie nerwuje?..

напiсаў Tadeusz Nowak 15.04.2005, 18:03

2 Tadeusz Nowak:
Звычка другая ў натуры :)
напiсаў Сяргей Балахонаў 15.04.2005, 19:02

У №14 "НН" надрукаваны яе вершы.Цудоўная аўтарка!Добра, калі з'яўляюцца новыя імёны!!
напiсала nata 16.04.2005, 00:28

>>>Добра, калі з'яўляюцца новыя імёны!!

вяртаюцца добра знаёмыя
напiсаў Сяргей Балахонаў 16.04.2005, 13:10

>вяртаюцца добра знаёмыя
напiсаў Сяргей Балахонаў 16.04.2005, 13:10

Для каго як!Нехта ведаў, а хтосьці ўпершыню ўбачыў і запомніў!Рада за дзяўчыну!
напiсала nata 16.04.2005, 13:14

2Ігар Бабкоў

У Жэнечкі няма чым спакусіцца. Прынамсі, мне, у нечым искушенной. :) Хоць забейце, але ў гісторыі пра дзьвюх дзявуляў, якія напрыдумлялі сабе пачуцьцяў да хлопцаў, а потым прыдуманыя свае пачуцьці сублімавалі ў кепскім апавяданьні, мяне ня вабіць нічога. Да таго ж я чамусьці добра разумею тых мужчын, якія такога кшталту дзявуляў кідаюць, нават ня ўзяўшы. Што цікава — у тэксьце амаль ніякага намёку на інтымны аспэкт каханьня, толькі гістэрыка, сухая, як похва полава інфантыльнай дзявулі. З чаго толькі тыя пачуцьці могуць прарасьці? Наконт менская тапанімікі… Дык а ў чым тут цукерачка?

Карацей, я гэты тэкст магу ўспрымаць выключна як накід. Такое трэба пакласьці ў шуфляду й нікому не паказваць, пакуль ідэя не дасьпее да нечага вартага. З прозай трэба вельмі шмат працаваць, Жэнечка пакуль не выяўляе такога жаданьня. Вершы ў яе, на колькі я памятаю, больш удалыя. Тэксьцік, што друкаваўся ў "Дзеяслове" — таксама. У празаічных тэкстах, аб'ём якіх перавышае 30 старонак, дзяўчынка пакуль абсалютна бездапаможная.
напiсала Вусатая nata 16.04.2005, 14:32

Kali heta nadrukawali i kali mnohim padabajecca, a nawat bolsz, - znaczyc autarka uznialasia wyszej zwyklych pochwau, szto raspladzilisia pa biellicie ad Hlobusa da Arlowa. Jak kamu, ale pra pochwy ja lepsz paczytaju u Jelinek. A Juhasia chaj pisza i udaskanalwajecca - jejnaja tworczasc jaszcze nie razwinulasia napounicu - heta prauda. Halounaje - rasci jo kudy. :) Jow!
напiсаў Tadeusz Nowak 16.04.2005, 16:42

2Tadeusz Nowak

Усё значна прасьцей: беларускія літаратары, а пагатоў маладыя, ня любяць пісаць прозу, пагатоў тэксты, большыя аб'ёмам за 30 старонак. Таму вітаецца любая спроба адужаць буйную форму. :)) На жаль, такая ў нас цяпер сэ ля ві: ня бязрыб'е і рыба ракам. Яшчэ раз кажу: я не лічу Жэнечку бяздарнай, але менавіта "Афанасі" — гэта правал і дэманстрацыя няздольнасьці пісаць добрую прозу.

ЗЫ: А наконт похваў Вы мяне няслушна зразумелі. Проста Жэнечкіны героі паводзяцца даволі дзіўным чынам, так, як людзі ў прынцыпе не паводзяцца.
напiсала Вусатая nata 16.04.2005, 17:32

2 Вусатая nata:
З прамінулым Вас. Знаў бы зрабіў бы новы перакладзіць, каб усьцешыць. А так выбачайце.
напiсаў Сяргей Балахонаў 16.04.2005, 17:43

Хе! Вы б лепей сказалі б нешта па тэме гэтай галінкі, а то можа я чаго сапраўды не разумею ў ліцяратуры… У чым вышэйшы сакральны сэнс Жэнечкіных твораў, чым яна павінна "чапляць за жывое" і г.д. Каб граматна было. :)
напiсала Вусатая nata 16.04.2005, 17:52

Давайце яшчэ пра гомелькую літаратурную школу паразважаем, га? Пра дзевачак, якіх кідаюць яшчэ ня ўзяўшы і яны за гэта жорстка помсьцяць мужчынам, якія палююць на жанчын не для таго, каб ім уставіць (а чаго яшчэ можа хацець мужчына ў прынцыпе?), а каб убачыць закаханы позірк. Пра іншых дзевачак, якія бліскавічным рухам скідваюць зь сябе спадніцы. Пра схематызм, кароча гавара. Я сур'ёзна.
напiсала Вусатая nata 16.04.2005, 17:56

Вусатай Наце:

Шаноўная, я б вам параіў не злоўжываць мужчынскімі гармонамі: апроч расьліннасьці на жаночым твары, яны выклікаюць незваротныя разладжаньні ў псыхіцы…
напiсаў Дзілітант какой-та 16.04.2005, 18:33

Дзілітант, а давайце па тэме. Бо пакуль я яшчэ ня ўбачыла тут ніякіх больш-менш сур'ёзных контараргумэнтаў, апрача "сам дурак". Чым аповесьць "Афанасі" цікавая, чым нецікавая і г.д. Ну! Скажыце што-небудзь дзілітанцкае, я зь цікавасьцю прачытаю.
напiсала Вусатая nata 16.04.2005, 18:38

Алеся Ж, будзь стрыманай :)))

Дзіўлюся, што Бабкоўдру спадабаліся югасіны опусы ў "Дз". Вершы ў НН лепшыя.

Цікава, што мала кім чытаная аповесьць выклікала буру ў Літ*ры: "НоваФронтаМастацкаўскія" выданьні так не абмяркоўваюць чамусьці.

Што да Гомеля, пакуль Югася боўталася па менскіх вуліцах ды кватэрах, нічога цямнага зь сябе не ўяўляла. Як толькі рэпатрыявалася ў Гомельскае (як для менчука, то нудоцьце), пачала тварыць. І гэта заканамерна. Бо ў Гомелі няма асабліва дзе боўтацца зь цікавасьцю. Вось і боўтаецца Югася ва ўласных думках ды пачуцьцях. Вынік у тэкстах.

Р.S.: А на Алесю Ж/Вусатую нату асабліва не сяр*чайце. Цяпер вясна, вакол "…маладыя, сімпатычныя, разумныя, пэрспэктыўныя і, галоўнае, свабодныя мужчыны". А Наце трэба літаратурай займацца. Вось і злуе :))

напiсаў абізьян 16.04.2005, 20:08

Jezu! Co sie dzieje! Ab litaratury ni slova: pochwy, dziewaczki etc. Nu uzo mo dosyc! Nu nie padabajecca - padabajecca kamus: wykazalisia and go away. Nie! Budziem miancic jazykami. Hlupstva net stryvaje, nu tak!
A sztos ja nia czuu ni pra pismiennicu Wusatuju Natu, ni pra niekatorych jinszych. Balachonava znaju, Babkowa tez, Juhasiu, Aksanu dy jaszcze taho siaho, a reszta - kto to?..

напiсаў Tadeusz Nowak 16.04.2005, 20:58

У Вусатай дзяўчыны, мабыць, загаварыў нейкі комплекс непаўнавартасці!:)
Як жа яна добра ведае Югасю, нездарма ўвесь час - Жэнечка (такая вось фамальярнасць!), а тут не пра яе "Дон Джаванні" кажуць, а пра творы Югасі.І пры гэтым, ёй падаецца, што гэта не зайдрасць!!!Яна самая!

напiсала nata 16.04.2005, 22:42

Вусатай nate

Вашая лёгіка — лёгіка Яе рэдактара. Магчыма усё так і ёсьць, кожнаму літаратару абавязкова патрэбны добры рэдактар-садыст, каб было ад каго адбівацца, каго ненавідзець й г.д. Зрэшты, каб было каму сказаць — усё, аніякіх дапрацовак, кропка.

Я аніякіх рэдактарскіх парадаў Югасе даваць не зьбіраюся, я не яе рэдактар.

Чаму мне спадабаўся фрагмэнт у Дзеяслове?
Уласна тым, за што вы яго крытыкуеце: праграмным літаратурным інфантылізмам, які нечакана на ўзроўні структуры і нават плыні тэкста згенераваў абсалютна свабодны і нязмушаны расповед "голасу аўтара".

Да таго ж апошнія дзесяць год усе адраджалі, абаранялі, бунтавалі. Цяпер усе сьвісьцяць у сьвісткі і мараць зьбіраць поўныя залі. У такой сітуацыі так і хочацца з'ехаць за Сож, чытаць кніжкі тонамі і званіць старым сябрам альбо чакаць званка…

Зрэшты апошнія месяцы я гэта і рабіў.

І акрамя Югасі мне вельмі спадабаліся абсалютна розныя кнігі: Бахарэвіч, Алена Брава, Вальжына Морт… І гэта ня ўвесь сьпіс

напiсаў Ігар Бабкоў 16.04.2005, 23:10

Спадар Ігар,
пазначаны на Літары е-мэйл не працуе? Я напісала вам.
Аксана Бязлепкіна

напiсала aksana 17.04.2005, 00:14

Pasla Juhasi ja zbirajusia z suczasnaha akurat Brawu czytac. Spadziajusia, atrymaju hetkija z pryjemnyja emocyji. :)
напiсаў Tadeusz Nowak 17.04.2005, 01:18

2 Вусатая nata:
Я мушу покуль абмяркоўваць толькі сам факт зьяўленьня кнігі і чыесьці бліскавічныя рухі:) з мэтаю наезда на ЮК. Вы ўсё ж прачыталі кнігу ці прабеглі краем вуха? :) Я не чытаў, таму пра зьмест нічога ня моўлю. Тое, што даводзілася чытаць зь Югасінага адносна нядаўняга ў "Маладосці" торкнула.
напiсаў Сяргей Балахонаў 17.04.2005, 08:58

2Tadeusz Nowak:
Я Вас ня ведаю, але чамусьці здаецца, што ведаю ;)
напiсаў Сяргей Балахонаў 17.04.2005, 09:00

Да Tadeusz Nowak

Алену Брава абавязкова прачытайце!Можна паглядзець пра конкурс "ГВ" на "Палічце" і артыкул Андрэя Скурко ў "НН" пра яе твор.
напiсала nata 17.04.2005, 10:55

Паводле вашых постынгаў, можна перадпалажыць, што ў Беларусі зьяўляецца цікавая новая літаратура. Хто б яшчэ падказаў, дзе пачытаць цікавую прафэсійнцю крытыку гэтай самай літаратуры.
напiсаў ? 17.04.2005, 13:18

Малпік, а хто такая Алеся Ж.? ;-) Гераіня абрыкосавага віртуальнага пэрфоманса хіба? Дык яе ўжо няма, здаецца.

Nata, Жэнечка — гэта такі зборны вобраз. Маладая жанчына з творчымі здольнасьцямі й творчымі амбіцыямі, якія крыху большыя за ейныя здольнасьці плюс з жаданьнем знайсьці пэрспэктыўнага мужчыну. Але ўсе мужыкі казлы, пра што Жэнечка-Югася сама дае зразумець чытачу. І казлы яны зусім не таму, што Жэнькі-Іркі-Машы няздольныя з гэтымі мужыкамі адбудоўваць адносіны, а таму што мужыкі няздольныя зразумець тонкія чуйствіцельныя натуры творчых жэнечак.

Я, здаецца, дайшла да вышэйшага сакральнага сэнсу ЖЭнечкіных тэкстаў. Гераіня "Зялёных бурбалак" прыходзіць да мужчыны, які нічога ёй не абяцаў, ды грузіць яго шматлікімі аповесьцямі пра людзей, якім было сумна-сумна і ніхто іх не разумеў. А потым трапляе пад машыну. Трагізьм! Дзявулі з "Афанасія" таксама творчыя-незразуметыя, кінутыя да таго, як іх узялі, бо вытрываць побач з сабой такую творчую натуру, якая зусім ня хоча трахацца, мужчына доўга ня здолее. І дзявулі вытанчана помсьцяць мужчынам — пішуць разам апавяданьне на тэму "давайце каструбуем мужыка-казла". Адметна, як аўтарка апісвае адчуваньне кайфу, які паспыталі дзяўчаты пасьля сканчэньня працы над апавяданьнем. Ніякай фізыялёгіі, толькі маральнае задавальньне. Гэта Елінэк дваццаць гадоў таму пра фізыялёгію пісала, цяпер гэта ўжо нямодна. Беларускія борхесы ў спадніцы за стэрыльнасьць і чысьціню. Калі сэкс вельмі часта выступае ў літаратуры як мэтафара творчасьці, то чаму б напісанае дзявулямі апавяданьне ня можа быць мэтафарай сэксу — дзяўчынка+дзяўчынка, бо разам стваралі тэкст. І ніякіх мужыкоў-казлоў, ніякага бруду, поўнае паразуменьне. І Жэнька зь Іркай супакоіліся, і аўтарка сатысфакцыю атрымала, і на постмадэрнізм гэта падобна, і козы сытая, і сена цэлае. :))
напiсала Вусатая nata 17.04.2005, 13:37

Пардон: і казлы сытыя! :)))
напiсала Вусатая nata 17.04.2005, 13:48

А дзе пачытаць "Афанасія?". Можа ў сеціве ёсьць ці ў сядзібе ТБМ?

Вы бы, В.Ната, прыслухаліся да заўвагаў удзельнікаў галінкі. Вашая раздражнёнасьць выкліканая ня столькі літаратурнымі якасьцямі тэксту, колькі чымсьці асабістым. Можа, таму, што вы таксама з Гомелю, і блізкая па ўзросьце Югасі?
напiсаў Малп 17.04.2005, 13:51

2Ігар Бабкоў
Вашая лёгіка — лёгіка Яе рэдактара.

Проста лёгіка чытача, які бачыць яўна недароблены тэкст. І лёгіка пісача, які нядаўна сам адрэгадаваў у колькі разоў большы тэкст і мае яшчэ раз яго перапісаць, каб гэта было падобна на літаратуру. Кожны аўтар сам сабе мусіць быць рэдактарам найперш.

"Афанасі" — тэкст слабы, іншае, што мне траплялася, пакідала значна лепшае ўражаньне, напрыклад той жа тэкст у "Дзеяслове".
напiсала Вусатая nata 17.04.2005, 13:58

Малп, "Афанасі" ёсьць у зборнічку "Формула каханьня". Магу пазычыць. А Югася-ЖЭнечка мусіць быць мне ўдзячнай за тое, што хоць нейкае падабенства дыскусіі вакол ейнай кніжкі разгарнулася. А то ў нас прызвычаіліся, што пра любы белмоўны тэкст можна альбо добра, альбо ніяк. :))
напiсала Вусатая nata 17.04.2005, 14:00

Ну, калі ў "Дз" лепшы, тады гамон… А Югася сапраўды мусіць быць табе ўдзячнай, бо піярыш тут :))
напiсаў Абізьмалп 17.04.2005, 14:06

Гэта ж вядомая ісьціна. Лепш "маладога" пакалбасіць напачатку, каб лепш гадаваўся. А то будзе як з Баярыным. 16-гадовага хлопца захвалілі за першы зборнік прозы, і дзе цяпер той Баярын?
напiсаў Аб. 17.04.2005, 14:10

Абізьмалп, у мяне такое проста адчуваньне склалася, што аўтарка ўзяла некалькі кавалкаў-накідаў для розных рэчаў і зваліла ўсё ў кучу, не падвёўшы пад такі экспэрымэнт ніякага мастацкага грунту. Можа каму такі постмадэрнізм і даспадобы, а мне не. У любым выдапку я зычу маёй зямлячцы больш цярпеньня й працаздольнасьці, а таксама пасьлядоўнасьці ды ўдумлівасьці ў часе працы над тэкстам.
напiсала Вусатая nata 17.04.2005, 14:11

2 Вусатая nata:
Вам трэ' паставіць помнік. Нерукачынны. На Палескім масьце.
напiсаў Сяргей Балахонаў 17.04.2005, 15:12

2Сяргей Балахонаў

Ня трэба. А то мост абваліцца. ;-)
напiсала Вусатая nata 17.04.2005, 15:15

Далучаюся да Балахонава. За такі піяр людзі грошы плацяць. А тут - з любові да мастацтва. :))
напiсала aksana 17.04.2005, 15:48

2Вусатая nata:
Не абваліцца. Пэрманэнтна рэмантуюць. Гатоўцеся. Не зарасьцёт к няму народная таўпа.
напiсаў Сяргей Балахонаў 17.04.2005, 16:37

Вы "Афанасія" спачатку прачытайце, а потым можна эскіз помніка абмеркаваць. ;-)

2Аксана
А што, хіба твор гэты пра маладых? Афанасі дык саракагадовы мужык, Маша таксама ня дзевачка. Моладзевая літаратура… Сэлінджэр таксама моладзевую літаратуру ствараў. Адчуйце розьніцу.
напiсала Вусатая nata 17.04.2005, 16:46

Вусатай Наце:

Я разумею ваш комплекс непаўнавартасьці з нагоды адсутнасьці расьннасьці на твары і іншых азнакаў належнасьці да "калег" Афанасія…Але, прашу вас, пашкадуйце сябе, кіньце вы гармоны мужчынскія глытаць!.. Уявіце, як неэстэтычна гэта будзе выглядаць: вусы на прыгожым жаночым тварыку й … ;-)))))) Ня ведаю, якое дачыненьне гэта мае да тэмы галінкі, але ваш вычварэнскі пагляд на белліт найноўшы надта ж мяне пазабавіў! ;-)))
напiсаў Вушастая здрада 17.04.2005, 17:30

Вусатай Наце

"Ёсць літаратура ПРА маладых і ДЛЯ маладых. У гэтым і розніца".
Адразу прызнаюся, што папярэдняя фраза цытата.

напiсала aksana 17.04.2005, 20:40

:)
Cikawa…
напiсаў Tadeusz Nowak 17.04.2005, 21:44

Bylo b karysna dla usiaje bielaruskaje litaratury, kab korpannie u pochvach pieranislasia u jinšaje miesca. :)

напiсаў Tadeusz Nowak 17.04.2005, 22:05

А што пра Гомельскую школу?!

Я неяк для сябе адзначыў, што нарадзіўся і пражыў 17 год у горадзе, цэнтрам якога з'яўляецца Парк. З Асьветніцкага часу палацам. Не цытадэль, не замак, не вакзал, не дом ураду, не плошча, — а Парк.

Усё ж такі гэта закладаецца ў сьведамасьць.

Альбо іншае: калісьці, у 10 клясе я зацікавіўся Блэйкам (праз пераклады Маршака, вядома). І што — у аблбібліятэцы я ўзяў на абанэмэнт прыжыцьцёвае выданьне Блэйка па ангельску (крыху папсаванае, таму й не ў музэі).

І хто там пісаў пра Гомельскае нудоцьце?

напiсаў Ігар Бабкоў 17.04.2005, 23:00

О, і я парк памятаю. Мама нас туды вадзіла, і мы з братам там вавёрак кармілі. :))

А яшчэ ёсць падазрэнне, што я з Югасяй хадзіла ў адзін дзіцячы садок. На вуліцы Пушкінскай ці каля яе.

Гомельская зямля дала беларускай літаратуры і Мележа, і Шамякіна, і Федарэнку, і шмат-шмат іншых… Натхнёная зямля… Я чамусьці ў гэта веру…
напiсала aksana 17.04.2005, 23:19

2aksana:
>>>О, і я парк памятаю.

І я не забыўся :)

2Вусатая nata:
Прачытаю не перажывайце. Вашае ж прачытаў. І нічога.

2Вушастая здрада:
"Брудныя белліттэхналёгіі" - во з чым справу маем:)

напiсаў Сяргей Балахонаў 17.04.2005, 23:29

Ужываньне мужчынскіх гармонаў часам дае вельмі карысныя вынікі: апрача зьяўленьня вусаў, барады ды іншых прыкметаў мужчынскасьці, яны спрыяюць усплёску актыўнасьці, прычым ня толькі актыўнасьці па здавальненіні свайго дагэтуль не задаволенага лібідо, але й актыўнасьці творчай! Шаноўная(ы) Вусатая(ы) Нат(а) гэтак часта згадвае "геніяльную" ляўрэатку Нобэлеўскай прэміі Елінэк, похвы, чэлесы етс, етс, што міжволі закрадаецца ўсьцешлівая думка адносна хуткага й доўгачаканага прышэсьця на Алімп белліту найноўшага годнай наступніцы й пераймальніцы творчае спадчыны згаданае ляўрэаткі Нобэлю! Уяўленьне малюе сьціплую правінцыйную дэвушку дагестанскага паходжаньня, якая начамі ад заходу да сьвітаньня крэмзае аркушыкі вучнёўскага сшытку, із сьлязьмі прадчуванае радасьці на вачох мроячы пра стварэньне супэрпупэрпостмадэрнісцкага твора з працоўным назовам "Невыносная цяжкасьць быцьця сьціплай дагестанскай дэвушкі з Задрыпінску". Галоўнымі дзейнымі асобамі раману маюць стаць гаваркія чэлесы й похвы, надзеленыя дарам маўленьня, свабодай волі й здольнасьцю да цьвярозага, аналітычнага й лягічнага мысьленьня… Аўтарка будзе старанна пераймаць манэры слынных постмадэрнісцкіх гуру, зьвяртацца да шматлікіх алюзіяў і рэмісцэнцыяў: забаўна-гарэзьлівыя гаваркія органы будуць нагадваць фантастычных істотаў Борхеса, філязафічнасьць і ўдумлівасьць іхных дыялёгаў — па-даросламу сур"ёзныя развагі не па-дзіцячы разумных дзетак з твораў Хёга… Меркаванымі ўладальнікамі-носьбітамі… хм… галоўных герояў раману могуць стаць — згодна з найлепшымі трыдыцыям жанру — хтосьці накшталт сьціплай аўстрыйскай выкладчыцы і яе таленавітага студэнта(у бел. варыянце на месцы выкладчыцы апынуўся б гожы й дужы спакушальнік-прафэсар і яго апэтытна лябарантка), або нехта з прадстаўнікоў чэскай інтэлігенцыі часоў Праскае Вясны ў іх навачасным беларускім ўвасабленьні, або хто-колечы з духоўных братоў Dudliners J. Joyce'а, якія - заміж улюбёнага вялікім Джойсам Дубліна - будуць блукаць па сутарэньнях сваіх комплексаў і фобій, пялёхкацца ў бруднай плыні чыёсьці хворае сьведамасьці ды швэндацца па вулках і завулках беларускага Дубліну — незабыўным і чароўным Гомлі…. "Не, усё ня тое!" - сіплым басам роспачна прамаўляе годная дачка маленькага, але гордага дагестанскага народу, да крыві шкрабучы фарбаванымі пазногцямі зьненавідную шчэць на далікатнай дзявочай скуры… Трэба ж падкрэсьліць належнасьць да тутэйшае постмадэрнісцкае плыні! І зь лёгкае рукі таленавітае дзяўчыны чэлесы й похвы пяшчотна й асьцярожна прышчапляюцца да папярэдне згвалчаных тулаваў уваскрэслага Лютністы, Фэнікса, герояў Дамавікамэрона, што схаваліся пад коўдру й нечым там ліхаманкава займаюцца… Пэўна, пішуць Лісты.. з-пад коўдры.. у выглядзе лімэрыкаў, прысьвечаных габрэйскім хлопчыкам з Полацку й Валянціне Церашковай — мужнай дачцэ ня менш гордага за дагестанскі шматпакутнага беларускага народу й шчасьлівай уладальніцы цудадзейнага аўтаматычнага прыстасову…

І вось, здейсьнілася, зорны час надышоў! Мае творы выдаюць мільённымі накладамі!..

P.S. Людзі, любеце адно аднаго і … ніколі нікому не зайздросьце!…

напiсаў Дзілітант какой-та 18.04.2005, 00:27

;-)))))))))))))))))))) У мяне гістэрыка!!!

напiсаў Dausprungas 18.04.2005, 00:43

Дзякуй, Дзілітанце, за асьвету! Цяпер-то мы знаем, пра што славуты раман Вусатае Наты! Несумненна, яна зойме ў конкурсе ПЭНіс-цэнтру першае месца! Мо' пераймянуем гэты форум у гонар Вусатае Наты? Якая там Каляда зь ейнымі кніжкамі-вершамі. Бе… Адстой. Хай жыве Вусатая Ната, надзея і гонар бел. літу, пасьлядоўная з найпасьлядоўных пасьлядоўніца традыцыяў клясычнае беларускае літаратуры! :))))))))))))))))))))))))))))))
напiсаў Сьцяпашка 18.04.2005, 09:35

Вось яна, слава прыйшла… :)))))))))))
напiсала Вусатая nata 18.04.2005, 09:40

Югася, кн1га добрая, 1ншыя эп1тэты будуць зал1шн1м1! Гэта сапраудная л1таратура!
напiсаў Dzix 18.04.2005, 10:11

Дарэчы, Дзілітант, скіньце свае каардынаты. Я мушу ведаць, каму мне праставіць скрыню піва за такі праўдзівы і аб'ектыўны разбор маіх чарнавікоў.
напiсала Вусатая nata 18.04.2005, 12:19

В.Ната, мне падаецца, што скрыню піва ты мусіш праставіць чалавеку зь нікамі Zelda або alice. адметны стыль у гэтага чалавека. Югасін твор спрабавала чытаць. Нечым нагадвае раньнія кароткія аповяды Макса Шчура. У такіх маладых людзей усё ў літаратуры можа атрымацца. Юная такая змрочнасьць. Дажджлівы май.
напiсаў eva 18.04.2005, 13:15

Крытыкаваць права ня маю, але люблю :) - мова ў спн. Каляды акуратная і багатая, але трохі цэляфанавая. Не такая складная і жывая, як у людзей, што пераважна гавораць па-беларуску. Пісьмовая і пісьменная такая мова.

напiсаў eva 18.04.2005, 13:21

Z aposznim - nakont mowy - pahadzusia. Mowie pastawiu by mocnuju czacwiorku, nat 4,5. Ale u nastupnym semestry autarka maje usie padstawy pretendawac na piaciorku. :)
напiсаў Tadeusz Nowak 18.04.2005, 13:54

А чаму вы, Эва, даўно нідзе ня пішаце, не друкуецеся?.. Быў жа такі добры пачатак.
напiсаў Ваш любец 18.04.2005, 13:55

Не, я не дылетант, г.зн., Дзілетант какой-та — не я. Але ягоны допіс мне спадабаўся. Асабліва за ягоную даўжыню, а таксама згадваньне Дубліна ды Пітара Хёга!

Югасю зараз чытаю. Пакуль ня ўсю кнігу яшчэ адолела не хачу свае меркаваньне выказваць. Але тое, што і на маім вінчэсьцеры знойдзецца мегабайт такіх тэкстаў — гэта праўда. Хочацца пазнаёміцца з аўтаркай і пагутарыць пра некаторыя рэчы. Думаю, у нас шмат агульнага. А тэксты выглядаюць на аўтабіяграфічныя, хіба не?
напiсала Zelda 18.04.2005, 14:17

2Дзілітант какой-та:
Ваў! Ось цо да! Дайце два:) Рассакрэчвайцеся, калі ласка.
напiсаў Сяргей Балахонаў 18.04.2005, 15:51

Эва, я мяркую, гэта нейкая сэрпэнтарная істота, якая рэгулярна чытае ЖЖ. ;-) Як ён мае рацыю наконт мяне! Ты сабе не ўяўляеш, Эва. :)))
напiсала Вусатая nata 18.04.2005, 16:40

Любчыку. Пісанкі — гэта быў не пачатак, а старонка майго багатага жыцьця. Магчыма, некалі я яе зноўку адгарну і працягну. пакуль я займаюся іншымі, ня менш цікавымі справамі - сям'я, праца, алькагольныя экспэрымэнты, хобі, сябручкі, урэшце.
Наце. Ня думаю, што той допіс слушны. Але напісаны гладка, з добраю злосьцю. Гэта чытаецца.
напiсаў eva 18.04.2005, 17:02

2Вусатая nata:
А Ваш жж нават зьмеі чытаюць? :)
ЗЫ. 1) Калі камень у мой гародчык, то дарма.
2) Што Вам перакласьці для ўцехі?
напiсаў Сяргей Балахонаў 18.04.2005, 17:30

2Эва
Я ацаніла дасьціпнасьць аўтара гэтага допісу. Ён нават у некаторай ступені пацешыў маё самалюбства, калі прыпісаў мне фарбаваныя пазногці. :)))

2Сяргей Балахонаў
Так, выглядае на тое, што мой ЖЖ зьмеі часам пачытваюць. Вас я ні ў якім разе на ўвазе ня мела.
напiсала Вусатая nata 18.04.2005, 17:57

Вусацік, я лаяла Вас за жорсткасць, але без Вас цукар і мёд проста па нагах цякуць і склейваюць. Не хапае мяча і нажа. Лайцеся.
напiсаў eva 18.04.2005, 21:01

Раз я не магу лаяцца.
напiсаў eva 18.04.2005, 21:07

Сьціплай дагестанскай дэвушке:

Мушу вас расчараваць і цалкам шчыра сьцьвердзіць: я пра вас зууусім нічога ня ведаю, апроч такой-сякой ускоснай інфармацыі прыватнага характару, і ЖЖ ваш ніколі не чытаў і чытаць не зьбіраюся!… Я чалавек незласьлівы й бязкрыўдны,таму й абмежаваўся добрай злосьцю, хаця варта было зладзіць публічную экзэкуцыю: прылюднае галеньне вашага "дзявочага" гонару - вусаў…Я шараговы спажывец літпрадукту рознае краіны вытворчасьці, тэрміну захоўваньня й якасьці… Асоба я зусім не публічная, але адылі досыць добра вядомая ў вееееельмі вузкіх колах… Так што, не падкапаешся! Але такія-сякія намінкі на маё паўдзівае імя я пакінуў… Уважлівы й пільны чытэльнік-наведнік мае ўгледзець яго праз смугу мае дзілітанскае плыні сьведамасьці …

Дарэчы,я маю падозраньні адносна таго, які супэрпупэрпостмадэрнісцкі назоў займее твор нашага унікума-вундэркінда, "юного дарованія" з горнага аула братняга Дагестану… "ІМЯ ПОХВЫ"!!!
напiсаў Umberto Dzilitanto 18.04.2005, 23:09

Вусатай Наце

Я яго ведаю. Дык вось… калі вы яго яшчэ трошкі падхваліце, ён раскрые сваё інкогніта. І намёк насамрэч падкінуты. Такі таленавіты і шчыры хлопец.

А не, дык сама здам. :)))
напiсаў Сяброўка Умберта 18.04.2005, 23:22

Неее.. Занадта патасна… Мне болей даспадобы " Сьмерць цымбалісты"!
напiсаў Праывід Лютністы-Дзілітанта 18.04.2005, 23:27

Сяброўцы Умбэрто:

Даражэнькая мая, не здавай мяне, калі ласачка!!! Я сур"ёзна! Ня трэба….
напiсаў Дзілітант какой-та 18.04.2005, 23:31

Нарэшце прачытаў кнігу пра Афанасія. Даўна так не весяліўся. Адна з самых сьветлых і вясёлых кн. за годзікаў 10. "Мяне няма" як дзявочая тату — бедны Акудовіч.

Адзіная плямка - надта ўжо "казёл" у Афанасіі нагадвае "асла" Кундэры у Несьмяротнасьці.

Але. Цудоўная, вясёлая, разьняволеная, структураваная й г.д. проза. І зусім не цнатлівая (як думае чамусьці В.N.) Наадварот, здаецца аўтар, як гавораць, "усіх нас паймела".

Мае віншаваньні.

напiсаў Ігар Бабкоў 18.04.2005, 23:36

Назіраецца небясьпечная тэндэнцыя ператварэньня форуму, прымеркаванага да выхаду кнігі цудоўнае прозы вельмі таленавітае пісьменьніцы Югасі Каляды ў.. мэдычны кансыліюм псыхіятраў па дасьледзінах уздзеяньня мужчынскіх гармонаў на псыхіку й будову цела сьціплых дагетснскіх дэвушак хворых на аталягічную зайздрасьць да чужога посьпеху й таленту… Усё, маўчу, маўчу… Пра "Афанасія" толькі станоўчае, інакш… зробім экзэкуцыю!.. :-)
напiсаў Dausprungas 18.04.2005, 23:39

Пасьля сьціслых, але ж надта зьмястоўных водгукаў шаноўнага спадара Бабкова усе зласьліўцы-незычліўцы павінны праглынуціь свае каўказкія балбатлівыя язычкі і ўжыць іх для боьш прыемных рэчаў.. ;-)))) Напрыклад, клеіць маркі на капэрты у раённым паштовым аддзяленьні г.п. Задрыпінск, зарабляючы такім чынам на алоўкі, гумкі - не, ня тыя - ды іншыя пісьмовыя прылады няспраўджанае задрыпінскае Елінэк…
напiсаў Грудасты Дзілітант 19.04.2005, 00:10

Я ўжо не разумею, хто каго тут бэсьціць ці лашчыць %)
напiсаў Сяргей Балахонаў 19.04.2005, 00:11

Ігару!
ЮК не чытала Кундэравай "Неўміручасьці". Я ў яе цікавіўся.
Значыць, яны мысьлілі паралельна?.. :)))))
напiсаў Чытач Клакоцкага 19.04.2005, 10:19

Дзілітанце! Перастань здаваць сам сябе!

напiсаў Дылетанто 19.04.2005, 10:21

Я ўжо не разумею, хто каго тут бэсьціць ці лашчыць %)

Гэта дамскі садамаза… Нам ня ўцяміць…
напiсаў Дамавік Мірон 19.04.2005, 10:23

Хто яшчэ ня мае кнігі ЮК, набывайце ў распаўсюдніка НН Алеся Яўдахі!
напiсаў Дулятант 19.04.2005, 10:25

U kniharniach nieszta nie widac: dzie ni pytausia - raskupili. Chto wiedaje, dzie josc - padkazycie: ludzi cikawiacca. I kolki kasztuje?
напiсаў Tadeusz Nowak 19.04.2005, 12:13

2 Tadeusz Nowak:
У варшаўскіх кнігарнях? :)
напiсаў Сяргей Балахонаў 19.04.2005, 17:39

W ksiegarniach bialostockich :)
A co slychac w Homlu? Czy macie juz ksiazke w ksiegarniach homelskich? Pisarka to slynna wasza! :)
напiсаў Tadeusz Nowak 19.04.2005, 18:14

"ЮК не чытала Кундэравай "Неўміручасьці". Я ў яе цікавіўся."

У гэта цяжка паверыць. Але ўся прыемнасьць для яе наперадзе.
Самы час думаць пра прэзэнтацыю ў Менску, інтэрвію газэтам й г.д.
Асобная прэзэнтацыя мусіць быць у Тэатральна-мастацкай акадэміі з балям-маскарадам (перад гэтым правесьці конкурс на лепшага Афанасія і найбольш пераканаўчую Машу.
Асобна — перапісаць Афанасія ў п'есу для студэнцкага тэатра тае ж акадэміі.

напiсаў Ігар Бабкоў 19.04.2005, 23:26

2 Ігар Бабкоў:
А рок-гуртам замовіць саўнд-трэк да кнігі ;)
напiсаў Сяргей Балахонаў 19.04.2005, 23:29

2 Tadeusz Nowak:
Яшчэ на жаль і з самой пісаркай не давялося паспалітаваць у оф-ляйне :)
дасьледваць кнігарні пайду заўтра.
напiсаў Сяргей Балахонаў 19.04.2005, 23:32

2 Сяргей Балахонаў

Чытаеце думкі. Якраз сёньня сустрэй Касю Камоцкую. Яна гатовая.
напiсаў Ігар Бабкоў 19.04.2005, 23:39

Акудовіч будзе граць ролю шнараў "Мяне Няма"…
напiсаў мяне таксама 20.04.2005, 00:35

"На кухонным стале танчыць кінутая Маша…", "Афанасі, ты - мой паляўнічы, ты блукаеш па палёх маляўнічых.." ;-)
напiсаў Dausprungas 20.04.2005, 00:36

Як будзе яна старою, дык зваць яе будуць — Баба Яга :).
напiсаў Licvinski Zubr 20.04.2005, 02:04

Патрэбен яшчэ тэатральны і музычны прад'юсар!
А што Кася - сур'ёзна ці гэта жарцікі… :)
напiсаў Je sui ton ange... 20.04.2005, 09:29

2Umberto Dzilitanto

Ну дык захоўвайце сваё інкогніта й надалей, Нату незнаёмцы ў нэце не бянтэжаць. :) Ну а несупэрнепупэр твор ўжо ня надта юнага дараванія з братняга Дагестану завецца Don Giovanni. Паколькі гаворка там вядзецца пра пакаранага распусьніка, то сцэнаў з удзелам чэлесаў і похваў там дастаткова — зьмест вымагае. Але не турбуйцеся, шансаў заняць першае месца на конкурсе ў ПЭН-цэнтры ў мяне няшмат: квоты на чэлесы-похвы ў беллітры ўжо выбраныя. ;-)

2Сяброўка Умберта
А мы з Вамі на вечарыне Хадановіча ў Доме літаратараў побач сядзелі. ;-)

2Ігар Бабкоў
Але. Цудоўная, вясёлая, разьняволеная, структураваная й г.д. проза. І зусім не цнатлівая (як думае чамусьці В.N.) Наадварот, здаецца аўтар, як гавораць, "усіх нас паймела".

Так! Зусім нецнатліва. Адпомсьціць мужчыне шляхаў напісаньня кепскага апавяданьня разам зь сяброўкай, а потым выгукваць нешта накшталт "які кайф, як добра" — гэта такая парнуха, такое вычварэнства, што Елінэк нават і ня сьніла. І задрыпінская дагестанская дэвушка пагатоў. У мяне жанчыны помсьцяць мужчынам іншым спосабам. Ну… Угрызаюць іх крыху за цікавае месца. Я ж не вычварэнка, я сьціплы дагестанскі дэвушка. :))))

напiсала Вусатая nata 20.04.2005, 10:12

Пасьля таго, як вы ўкусілі памочніка-рэдактара свайго геніяльнага magnus opus, вы панялі: укусным трэба падзяліцца з публікай… :))))))))))))))))))))
напiсаў Дзелатант 20.04.2005, 11:06

Не, ну што вы! Я не кусаюся, я насамрэч белая й пухнатая. :)) А рэдактара ў мяне няма. :((

Учора, дарэчы, паглядзела яшчэ паз фільм па рамане Елінэк. Усё ж французы не разумеюць немцаў (аўстрыякаў). І беларусы іх таксама не разумеюць.
напiсала Вусатая nata 20.04.2005, 11:13

Не нада ля-ля. Вы кусаецеся. І хто вас ведае - пацвердзіць. Зызызызы…
А за беларусаў не адказвайце - тым больш за ўсіх.

напiсаў Масяня 20.04.2005, 12:03

Ну добра. Я кусаюся. Але кусаю ня ўсіх. Адкусаным з публікай не дзялюся. :)

напiсала Вусатая nata 20.04.2005, 12:14

Нячэсная журналістка!

напiсаў Масяня 20.04.2005, 12:41

Даруйце, распачала цэнзуру. Але ня думаю, што вынішчаны пост такі ўжо варты публікацыі. Да таго ж афтопік.
напiсала alice 20.04.2005, 14:47

Ты, Аліса, сьледам за Зісерам за цэнзуру ўзялася? :)) Правільней за ўсё на КНІГАХ — ёсьць сьметнік, але нічога не зьнішчаецца.
напiсаў dzikimu 20.04.2005, 16:14

ЮК форэва!!! Яе трэба на прэмію!!!
напiсаў Залатая літра 20.04.2005, 16:17

Вось пра Вішнёва столькі ня пішуць на форумах, а ён колькі гадоў па ўсіх шчылінах шчэміцца. А Югася раз нашрайбала — і такі ажыятаж. Значыць, штосьці ў ёй ёсьць. Але першыя старонкі "Афанасія" чытаць ня здолеў: нудоцьце. Гэтак як і бабкоўскага "Клакоцкага". (А "За фіранкамі" зайшлі супэр). Можа, тут справа тэмпэрамэнту, ці настройкі адпаведнай хвалі?
Можа, сапраўды, трэба якімі фрыкцыямі аздабляць манатонныя малюнкі?

напiсаў dzikimu 20.04.2005, 16:20

Югася Югасяй, але ж, адчуваецца голад.

Во яшчэ было "маладое дараваньне":

litara.net/forum/302/all

Нажаль, кудысьці зьнікла. А гэта была зорка на ўзыходзе…
напiсаў раскас 20.04.2005, 16:43

Ведаеш, Дзікіму, пра што я падумала. Тыповага спажыўца беллітры ў такіх тэстах вабіць зусім ня іхны глыбокі сэнс ды мастацкія вартасьці (чаго найчасьцей не бывае), а настрой. Маркота-нудота такая. Бо жыцьцё навокал весялейшае, шпарчэйшае, а тыповы спажывец беллітры ня можа да яго прыстасавацца. І шукае паратунку ў маркотна-нудотных тэкстах.
напiсала Вусатая nata 20.04.2005, 16:47

dzikimu
чур мяне, чур
Ну вось Каляду з інтэлігентам, паэтам і філёзафам Бабковым параўнощваюць, а пра мяне гаворачы, чамусьці тоўстага непрыемнага Зісера ўзгадваюць… Я ж клапачуся пра тое, каб Літару не закрылі. А лаяцца і мацярыцца, як бачыце, літаратарам можна. Хоць і цяжка мне гэта бачыць, але, калі гэта робіцца ў выглядзе літаратурных твораў, я маўчу. Я пісьменьнікаў паважаю і люблю і яшчэ не было пакрыўджаных цэнзурай на Літары, але былі пакрыўджаныя яе адсутнасьцю.
напiсала alice 20.04.2005, 16:55

А во яшчэ адно:

www.livejournal.com/users/baba_bronia/
напiсаў баба Броня 20.04.2005, 17:03

Баба Броня - маладое дараваньне? Ню-ню:)))
напiсаў унучачка 20.04.2005, 18:36

2Вусатая nata:
Ваш Янка хіба да вусрачкі вясёлы?
напiсаў Сяргей Балахонаў 20.04.2005, 23:57

Сёньня на Галярэі Б. пасьля бурных і працяглых (оф топік) абмеркаваньняў было вырашана:

1. Абвясьціць у другой палове траўня прэзэнтацыю кнігі Югасі К. "Галоўная памылка Афанасія". Прэзэнтацыя мае адбыцца ў бібліятэцы Дома Літаратараў.

2. Весьці прэзэнтацыю будзе Афанасій. (ужо дамоўлена).Прэфэрэнцыя ў выступленьнях будзе давацца персанажам Югасі К. якія абгрунтавана дявядуць свой пэрсанажны статус.

3. Асноўны даклад даручыць прадставіць вусатай nate.

4. Пасьля прэзэнтацыі для жадаючых — экскурсія па літаратурных мейсцах — кватэра Афанасія, склеп Машы Трактар й г.д.

5. Прымаюцца іншыя канцэптуальныя ідэі.

6. Аўтар кнігі пра Афанасія запрашаецца таксама

напiсаў Ігар Бабкоў 21.04.2005, 00:16

2 вусатая nata

"завецца Don Giovanni."

Памятаю, калі чытаў гэты форум (тэкст?) падумаў, што аніякі іншы дагэстанскі дэвушка акрамя Дубаўца напісаць такое не ў стане.

напiсаў Ігар Бабкоў 21.04.2005, 00:34

Нарэшце!!!
Плён тыднёвае балбатні на форуме займеў канкрэтныя абрысы. Задавальненьне гранічнае з гэтае прычыны і падзяка Вам, сп.Бабкоў, ад усяе мае душы.
напiсаў Афанасій 21.04.2005, 00:36

Абы Афанасіеў нарцысізм не задушыў нас у сваіх жоўтых абдымках :((((((((
:)))))))
Зрэшты, ёсьць на тое - на ратунак - Маша Трактар!
напiсаў Грэцкі міт 21.04.2005, 00:42

1.Усіх Вас ўсё роўна не перадушыш.
2.А, ў прынцыпе, раптам Вам і спадабаецца. 3.Першая спроба душэньня - рэклямная.
напiсаў Афанасій 21.04.2005, 00:47

Ігару Бабкову:
> Прымаюцца іншыя канцэптуальныя ідэі.

На мой погляд было б варта паставіць пьесу па тым казачным сюжэце, які так падрабязна пададзены у вясковым жыцьці. Не люблю "занятых", але нераспрацаваных ідэяў. А Вы, спадар Бабкоў, самі гэтым грашылі у "Снах Клакоцкага", мабыць таму і проза Югасі спадабалася.
напiсала Zelda 21.04.2005, 09:23

2Сяргей Балахонаў
Тут справа не ў весялосьці, а ў жвавасьці й шпаркасьці. І ў карціне сьвету, якая ў мяне зусім іншая, чым у таго ж Ігара Бабкова. Гэта ня значыць, што я лепей пішу. Проста іначай мысьлю. ;-) Што да "вясёлай драмы", то гэта ўсяго толькі калькаваны пераклад drama giocosa.

2Ігар Бабкоў
Адпаведную галінку я стварыла пару гадоў таму, куды закінула некалькі канцэпцыяў-ідэяк. Проста плыня сьвядомасьці аўтара, які працуе над тэкстам, ня больш за тое. Нейкія ідэі я скарыстала, нейкія адкінула. :))
напiсала Вусатая nata 21.04.2005, 09:38

2унучачка
Я сказала: "яшчэ адно", а не "яшчэ адно маладое дараваньне". ;-)
напiсала Вусатая nata 21.04.2005, 09:42

Ну вось.. Хацела пайсьці на галерэю Б, а пасьля пачытала ружовыя соплі, якія размазвае спадар бабкоў па гэтай галінцы і вырашыла: "Не, лепш дома застануся".
І ўсё было, як я і меркавала. Замест нармальнага вечара - апафіёз Югасі Каляды. І элітарныя гульні ў масавасьць.

У сеціве, як ні парадаксальна, лягчэй устрымлівацца ад дыскусіі, чым у рэале.
напiсала maryjka 21.04.2005, 10:36

Цікава, адкуль ЮК узяла грошы на такі якасны PR? Не памятаю такога ажыятажу вакол якога-небудзь твору з часоў гм-гм… з часоў хіба першых нумароў ARCHE.
напiсаў піяршчыца 21.04.2005, 11:03

А можа, Бабкоў захацеў адчуць сябе ў ролі піянэр-важатага?
напiсаў акцябронак 21.04.2005, 11:07

Гэта абудзіліся гомельскім амбіцыі. Тут амаль усе гамельчукі. Югася выкарыстоўваецца ў іх замест тарану. І ня сорамна: галавой дзяўчыны - аб Браму неўміручасьці. :)))
напiсаў Алесь Аркуш 21.04.2005, 11:43

Брама неўміручасьці яшчэ ня тое трывала. Вытрывае яна й Югасю К.
напiсаў Баран 21.04.2005, 12:00

Марыйка, я веру ў ваш густ. Дапамажыце мне: я прачытала 4 старонкі "Афанасія" і далей паленавалася. Але шум вакол твору мяне зацікавіў. Скажыце: далей клясна пайшло?
напiсаў eva 21.04.2005, 13:33

Пан Аркуш!
Трэба ствараць якасны літпрадукт. А гомельская "мафія" - гэта ўсяго толькі заслона, за якою вы спрабуеце схаваць свае творчыя няўдачы. Быў такі Ул. Арлоў - усе казалі: полацкая "мафія". А трэба глядзець не на апошнюю старонку - дзе радзіўся, дзе хрысьціўся, а ў чэрава. І Бабкоў - па-мойму, большы мянчук, чымся гомелец - паглядзеў іменна ТУДЫ і штось вартае разглядзеў. "Афанасія" прачытаў і атрымаў задавальненьне. А вы хоць чыталі?
А то ў нас пачынаюць раўці, як бачаць, што на Алімпе давядзецца пацясьніцца. Ну так - зьвязда не небе цёмным асобенна ярка. Фу… І прыплятаць сюды ЮК эткетэра! Пабойцеся Сьвятое Проські! :))))
напiсаў Арш 21.04.2005, 14:30

Wydaje mi sie, ze w sprawie PR rzecz nie w "hroszach". :)))))))
напiсаў Tadeusz Nowak 21.04.2005, 14:31

Дык я ж не раву. Я ж радуюся, што гамельчукі абудзіліся. Так доўга гэтага чакаў. І вось нарэшце.

Югасю пакуль не чытаў. А твор выйшаў асобнай кнігай? Пашукаю. Можа яшчэ і Вялеса атрымае.
напiсаў Алесь Аркуш 21.04.2005, 14:45

2Вусатая nata:
>>>>Проста іначай мысьлю.
заўважыў.

2усе:
Хто гомельскі? Падымеце рукі :)
напiсаў Сяргей Балахонаў 21.04.2005, 15:01

>Быў такі Ул. Арлоў - усе казалі: >полацкая "мафія"

Раскручвацца Арлоў стаў як серабранская мафія. Але мы ім яшчэ пакажам!
напiсаў Чыжоўка 21.04.2005, 15:09

Pan Arkusz ma racje chyba od czesci.
Hlanma prosta. Zjawilasia pismiennica. Nie pa hadoch staly autar. Jaje krytykujuc - tez normalnie. Ci hetaja krytyka kanstruktyunaja? Ciapier nia toj czas i nia toje miesca, kab heta abmiarkouwac. Ale sami z krytykujacyja robiac PR nialubamu autaru. Autarcy heta, widac, nie asabliwa rupic. Jana sabie pisza - heta drukujuc. Co jeszcze trzeba?
A szto da homielskaj "mafiji" - to niejkaje hlupstwa. I nia treba cieszycca, szto homielskija ci kasciukowickija abudzilisia. Heta nie kalhas - heta litaratura. Tut usio indywidualna. I Juhasia - heta imia, jakoje uzo uwajszlo u biellit - choczacca heta kamus ci nie. Dyj homielskija chiba zacichali: ad Mieleza da babkowa taho z, nu, kali choczacie, Piatrowicza, Dubauca etc.? Chto czytaje tutejszaje krasnaje pismienstwa - znaje: homielskija zausiody byli napieradzie. I nie tamu, szto ziamla tam uradliwiejszaja, prosta jany zajmajuc hodnaje miesca; i kali Kalada "pieraplunie" taho-siaho z mienskich, polackich dy jinsz., to heta budzie zasluha nia lobi, a tolki samoj Kalady. Wiedama, kali joj nia stanuc zaminac. A, biorac uwage na grupowszczyzne w literaturze bialoruskiej, takiego scenariuszu nie mozna ignorowac.
Z powaga do wszystkich zyczliwych przyjacieli literatury tutejszej. :)
напiсаў Tadeusz Nowak 21.04.2005, 15:27

Сп. Аркуш!
НН напісала, што можна наконт набыцця дамовіцца па тэл. 4004591. Я ўжо сабе ўзяла.
напiсаў Аксюта 21.04.2005, 15:28

Арлоў першыя кнігі выдаў як палачанін. Ды й піша пра Полацак. Якая тут серабранка з чыжоўкай.
напiсаў Алесь Аркуш 21.04.2005, 15:31

Абсалютна не істотна, дзе чалавек жыве, галоўнае - кім ён пачуваецца, кім ёсьць мэнтальна.
напiсаў Алесь Аркуш 21.04.2005, 15:32

Naprawde. On i jest poloczaninem. Minsk - to jego kolejne miejsce pobytu. :)
Ale chyba Arlou - przedmiot tego forumu?
напiсаў Tadeusz Nowak 21.04.2005, 15:33

Неістотна, дзе. Галоўнае - як і што. Тут вы маеце рацыю. А спачатку пяялі нейкую папсу. Пра гомельскі клан, амбіцыі, таран. Трэба слухацца свайго сэрца, а ня шуму на форуме!
напiсаў Арш 21.04.2005, 15:36

Аркуш — Вы зануда.

(Асабліва, калі вы цяпер сядзіце ў кракаўская інтэрнэт-кавярні, замест таго, каб блукаць па файным горадзе).

А як вы зануда, дык і будзеце ўвесь час прыкрывацца рэгіяналізмам.
напiсаў Камароўка 21.04.2005, 15:43

Беларусы заўжды ня ўмелі дзеяць карпаратыўна. А з карпаратыўнасьці пачынаецца гісторыя. З карпаратыўнасьці пачалося Полацкае княства. Філаматы, філарэты. "Наша Ніва". "Грамада". Нацкамы. Саюз Беларускіх Патрыётаў. "На паддашку". Талака. Тутэйшыя.

Урэшце-рэшт - украінская памаранчавая рэвалюцыя.

Абсалютна недастаткова мець творчыя здольнасьці, трэба яшчэ карпарацыя, прастора, дзе мусіш уладкавацца, магчымасьць дагукацца да чытача. А гэта з талентам не даецца. Гэта робіцца тымі, хто побач.
напiсаў Алесь Аркуш 21.04.2005, 15:47

Я сяжу ў Полацку. Можаце мне затэлефанаваць. На Кракаў не размяняю.
напiсаў Алесь Аркуш 21.04.2005, 15:48

Ня нада ля-ля. Калі вы як творца ніякі (я не пра вас, а абстрактна), то ніякая карпаратыўнасьць вам не паможа. Прычым тут рэвалюцыі і полацкія княствы (а вы там былі, што так цьвердзіце, або Арлова-казачніка абчыталіся?). Гэта літаратура. Тут трэба зь сябе нешта ўяўляць. І ня трэба возгры размазваць па маніторы: не такія ўжо беларусы лохі. Менш стэрэатыпнасьці ў мысьленьні! Каляда тым і адметная, што яна не з тусоўкі, не з НН і не з Блакітнага ліхтара, а сама па сабе. Вядома, яшчэ няпэўна, што зь яе вырасьце, ці ня зваліць яна куды адсюль - далей ад карпаратыўнасьці :) А прастора - гэта магчымасьць друкавацца. Магчымасьць пісаць. Каб цябе разумелі, каб не было адзінотна. У яе пра гэта добра напісана ў 1-м расказе ў кнізе.
напiсаў Tadeusz Nowak 21.04.2005, 15:54

Не ўзялі значыць у Кракаў на Дні беларускай культуры… Можа Югасі ў Полацак перабрацца — на стажыроўку. Павучыцца карпаратыўнасьці.
напiсаў Зялёны Луг 21.04.2005, 15:59

Коштам "Arche" :)
напiсаў Пранцішак Элегі Вуль 21.04.2005, 16:02

2 maryjka

Марыйка, не крыўдуйще на нас так. Тэма Югасі паўстала ў трэцяй частцы, у кавярні, калі мы знайшлі Афанасія ў сабе.

На самой жа Галярэі мы:

Слухалі пераклады. (І вы былі б вельмі дарэчы).

Абмярковывалі варыянты перакладу першага сказу Спадара Тэста Валеры (La betise n'est pas mon fort.)

Дыскутавалі наконт перспектываў культуры-спакушэньня (па Бурд'ё).
(Нагадаю кантэкст. У нас дасюль ішла культура-супраціў — Сыс, Адамовіч, позьні Быкаў й г.д., альбо культура-бунт — Баярын і генерацыя Nihil, Шчур, напэўна крыху я, як гэта ні дзіўна бумбамлітаўцы й г.д.
Хадановіч разгарнуў стратэгію культуры-спакушэньня. І паказаў усім "як гэта робіцца".)

Дык вось. Кніга Югасі — гэта салодкая помста культуры як такой — ўсім — і партызанам і бунтарам і спакушальнікам.

А вы пра ружовыя соплі.

Якія соплі — перад вамі міннае поле.
напiсаў Ігар Бабкоў 21.04.2005, 20:15

Вай якія злыя!

Нешта ў цябе, Тадэуш, пальшчызна зьляцела! Не хвалюйся, не скрадзем вашу Югасю!

І нашто лаяць НН, калі там друкуюць Каляду?

напiсаў Алесь Аркуш 21.04.2005, 20:17

Па мінным полі з мінашукальнікам! Соплі - ветразем! Ружовы - не наш колер!

Сёння ўпершыню чытала прозу Вальжыны Морт. Ну… Югася лепей. Дакладней - прыемней. Хто чытаў, той зразумее, пра што я. Хаця не прэтэндую на нейкія ацэнкі - гэта маё прыватнае меркаванне як чытача.

А яшчэ хадзіла па кватэры са "свербам чытальшчыка"… І падумала, што была б яшчэ адна кніга ЮК, праглынула б.

Еве
Так, сапраўды трохі нуднаваты пачатак у "Афанасія". Але далей… Сам гэты фрагмент пра Афанасія заканчваецца фразамі, якія ўзрушаць любога (амаль) літаратара. :))))) ГЭТА Я ЦЯБЕ ПРЫДУМАЛА, Афанасій!

Цікава, што калі ўпачатку я дайшла да фразы (цытую па дзявочай памяці)"Афанасію было 40 год", я адразу расчаравана ўздыхнула. Не ў крыўду саракагадовым… Абрадавалася, калі зразумела, што гэта апавяданне-устаўка. Хачу чытаць пра сваіх равеснікаў.
напiсала aksana 21.04.2005, 22:16

Адзіны момант ў "Афанасіі", які расчараваў і не спадабаўся… "трапны ўдар шматкіляграмовага бота", што сагнуў небараку напалову… Шкада няшчасьненькага хлопчыка, я нават расчуліўся да сьлёз… Занадта крывавая й жорсткая сцэна.. Я спадзяваўся будучым дзеткам перад сном чытаць… Давядзецца гэтае месца абмінаць.. ;-)))
напiсаў Dausprungas 21.04.2005, 23:50

2 Ігар бабкоў:
Дзякуй за справаздачу!
І напраўду было цікава!

2 Алесь Аркуш:

Аповесьць "Галоўная памылка Афанасія" ёсьць у кніжцы ФОРМУЛА КАХАНЬНЯЫ, Дзіўна, мне падавалася, вы набылі яе падчас прэзэнтацыі ў Наваполацку…

2 Аксана

>>>:))))) ГЭТА Я ЦЯБЕ ПРЫДУМАЛА, Афанасій!

Ага, згодная, гэта класнае месца. Але, магчыма,адзінае класнае…

2 Ева

Вы і напраўду не дачыталі да самага цікавага. А менавіта - да ўстаўной аповесьці ці як яе назваць?

Асабіста я не далучаюся ў сваіх поглядах на твор Югасі Каляды ані да Вусатай Наты, ані да спадара Бабкова. На мой погляд, ісьціна недзе пасярэдзіне.

Па сакрэце скажу, што ўкладальнік кніжкі "Формула каханьня" лічыць Invictu найлепшым творам зборніку. Гэта, безумоўна, так і ёсьць. Прынамсі, напісаць цэльны (нягледзячы на ягоную ўяўную фрагмэнтарнасьць) скончаны і больш-менш аб'ёмны твор у нашай маладой літаратуры пакуль мала хто здольны. Проза Вальжыны Морт - гэта проза паэткі; проза Югасі Каляды - гэта проза празаіка, і гэта цешыць.

Мне чытаць было цікава. Але - "не сядзеў анёл на плячы". Прапёрла больш менш толькі ад аднаго моманту (гл. адказ Аксане). Чагосьці мне як чытачу не хапіла… Калі шчыра, то ўсе чуткі пра нараджэньне новай беларускай прозы, трэба лічыць перабольшаньнем. Вельмі чакаю тако моманту, калі нарэшце сядзе анёл на плячо, але, alas…
напiсала maryjka 21.04.2005, 23:56

Марыйка,
Анёл на плячы? А скаліёза не баісся? :)))

Ну, пахвалілі, а цяпер сцяжынамі Вусатай Наты :)) Калі б я замаўляла твор, той, які б хацела прачытаць… Мне ўсё адно, гераіні кідаюць хлопцаў, ці хлопцы іх (пра што шмат згадвала ВН), але каханне ці нейкія квазікахальныя перажыванні пажаданыя.

Мне хочацца дынамічнага сюжэта, і я люблю "металітаратурную літаратуру" (пра тое, як пішацца і ствараецца, як творамі лечацца ад перажыванняў і г.д.).
Банальна? А я шараговая чытачка :)))не толькі АРХЭ ;)

напiсала aksana 22.04.2005, 00:12

2 aksana
Вальжына лепш! Хаця б праз тое, што шчыра, "праўда для ўсіх і хай ніхто не пойдзе пакрыўджаным". У адрозненне ад Ю.К., дзе "хай пакрыўдзяцца ўсе, хто мяне харошую дзевачку абідзял"… Вось гэта соплі, прычым не ружовыя, а зяленыя з бурбалкамі!!!:-))))
напiсаў Афанасій 22.04.2005, 00:16

Малавядомы факт: упершыню ў гісторыі кветка нікому не дасталася (мо праз тое, што стаяла не ў вядры??)
2Афанасій
Дружа, зычу табе шчасьця. Ня крыўдзься, бо (вядомы факт) ты лепшы.
напiсаў Архіварыюс ГБ 22.04.2005, 00:35

Афанасію
У Вальжыны - жывыя людзі засталіся жывымі людзьмі, а ў Югасі (магчыма, пры падобным у нейкім сэнсе матэрыяле) атрымаўся літаратурны герой. Вось у чым я бачу тут розніцу.

У Вальжыны - пакрыўджу ўсіх, каб нікому не было крыўдна, а Югасі - (магчыма) хто да мяне з мечам прыйдзе (рэальным ці ўяўным), той увойдзе ў літаратуру. :))))
Ведаеце, я ЖЖысты пішуць: пакіньце тут допіс (след?), і я пра вас напішу. ;)
напiсала aksana 22.04.2005, 00:44

Афоня… Севачка… Хехехехе…Новая ахвяра!!! Вы, пэўна, змовіліся з сьціплым дагестанскім дэвушкам?.. Ну, нічога, вы ў мяне даплявузгаецеся, нікога не пашкадую!..

напiсаў Прывід Дзілітанта Какова-та 22.04.2005, 00:44

Ой, абдрукоўка
Ведаеце, як ЖЖысты пішуць: пакіньце тут допіс (след?), і я пра вас напішу. ;)
напiсала aksana 22.04.2005, 00:46

Зараз чамусь прыгадаліся недакладныя цытаты:
А хто там ідзе? Беларусы…
А што яны нясуць?.. Сваю крыўду…

Усё нармальна! Усё ў рэчышчы нацыянальнай традыцыі :)))))
напiсала aksana 22.04.2005, 00:52

2Lars>>
А вам спадараства не падаецца, што твор Ю.К. гэта проста няспраўджаныя вялікія амбіцыі + комплексы + незадаволенасьць чалавека, які лічыць сваім месцам жыцьця Парнас, а жыве ў Гомелі?

Поўнасцю з Вамі згодны!!!
напiсаў ukrop 22.04.2005, 09:32

2Zelda>> Хочацца пазнаёміцца з аўтаркай і пагутарыць пра некаторыя рэчы.

Вой,навошта гэта вам? Аўтарка чалавек складаны, нават псіхованы.

2Zelda>> А тэксты выглядаюць на аўтабіяграфічныя, хіба не?

А вось тут у самую кропку.

напiсаў бяда з сапагамі 22.04.2005, 09:49

Panu Arkuszowi.
To moja kolega wszedla przez moj account. :)
Ale jestem solidarny z nia.
Tymczasem nie rozdzielam skeptycyzmu pani Maryjki.
Maryjko! Czytaju ciapier pani Brawu - mo znajecie takuju. (Mort nie czytalem.) Uziau specyjalna - paraunac z Kaladoju. Nieparaunalna. Mnie jaszcze nie pierachacielasia czytac Brawu, moza nawat i atrymaju asalodu, a pakul: cikawa, niablaha, ake na miazy litaratury i dzionnika prywatnaha czalawieka. U hetym mozna bylo b zwinawacic i Kaladu. Ale u jaje usio z litaratura. Mnie jaszcze zdajecca, szto czahosci, mahczyma, padkinie u ahon suczasnaje prozy Jewa Wieznawiec, ale jaje dauno nie czuwac. :( I, dareczy, Formula Kochania - wielmi niaudaly prajekt. Tam usio da kuczy i niama czaho czytac, aprocz Swiardlowa i Kalady (wam nia u kryudu - pieraklady nia liczacca). To moj pohlad skeptycysty. :)
"Afanasiego" czytau 2 razy, praczytau by i u treci, dy treba z i jinszju litaraturku "wywuczac". Ja jaszcze nazwau by kolki perspektyunych imion biel. litu, ale heta jinszaje pakalennie, tamu, dziela taho, szto razmowa ab Kaladzie, pahaworym ab jinszych u jinszym miescy.

напiсаў Tadeusz Nowak 22.04.2005, 09:49

Малавядомы факт: упершыню ў гісторыі кветка нікому не дасталася (мо праз тое, што стаяла не ў вядры??)

Хе-хе, а мо праз тое, што не было Кісьліцынай? А то ў вас, панове, адна асацыяцыя са словам "жанчына ў літаратуры". Астатнім хоць голым па стале хадзі, вершы дэклямуючы. Усё адно кветку Кісьліцынай падорыце…
напiсаў Клакоцкі 22.04.2005, 10:28

2Марыйка

На тле іншых тэкстаў у зборніку гэта, несумненна, самы ЗНАЧНЫ твор. Але НЯ ЛЕПШЫ. Перакладзі яго на іншую мову, хаця б на расейскую, ды прапануй зусім незаангажаванай публіцы — каму ён будзе цікавы? Атрымаўся чарговы твор для ўнутранага карыстаньня, нешта накшталт "Беларускі" Марты Піньскай, толькі крыху інтэлектуалізаваны варыянт. Тое, што цікава толькі прадстаўнікам пэўнай тусоўкі.

Што мы маем на сёньняшні дзень? Беларускі чытач галадае па беларускамоўнай прозе. І хапаецца за кожны новы непаэтычны тэкст: а раптам вось ён, шэдэўр… Але зноў нешэдэўр, зноў сьцёбны тэксьцік для ўнутранага карыстаньня. Такая сэ ля ві. :))
напiсала Вусатая nata 22.04.2005, 10:34